Raw water og basisk vand hitter i disse år blandt nogle forbrugere. Der er dog ingen dokumenterede sundhedsgevinster i basisk vand, og raw water kan være decideret farligt for dig og din familie at indtage.
Der viser sig flere nye fænomener inden for vand i disse år. Et af dem er Raw water eller på dansk – råvand. På vandværkerne kalder vi normalt vandet på vej fra vandboringerne til vandværket for råvand, men som et begreb for et modefænomen er det anderledes. Begrebet kommer i denne sammenhæng fra USA og dækker over vand tappet direkte fra floder og søer for at blive solgt som drikkevand. Det er altså vand, der ikke er renset på et vandværk eller kontrolleret for indhold af bakterier eller andet sundhedsskadeligt. Raw water blev et modefænomen fordi, der i nogle områder af USA slet ikke er styr på drikkevandssikkerheden. Den bedst kendte sag er fra byen Flint i Michigan, hvor der blev pumpet blyholdigt vand ud til forbrugerne. Den situation er vi heldigvis meget langt fra her i Danmark, hvor der er helt anderledes fokus på drikkevandskvaliteten. Det er en fantastisk fornemmelse, når man i uberørt natur kan bøje sig ned og drikke direkte af en kilde, men at tappe vand fra floder og søer for at sælge det som drikkevand uden rensning og uden kontrol, det er decideret farligt.
Et andet begreb er Alkaline water – på dansk basisk vand. Det markedsføres, at basisk vand er sundere end vand, der er neutralt i pH-værdi. En del mineralvand med et højere indhold af opløste mineraler er let basisk, typisk med en pH-værdi på 8 eller 8,5. Det er helt sikkert sundere for kroppen at drikke vand med et vist indhold af naturlige mineraler, end det er at drikke blødgjort eller destilleret vand, men at helt almindelige mennesker bliver sundere af at drikke vand, der af kunstig vej er gjort basisk, er der intet bevis for.
Det mest almindelige modefænomen, vi kender herhjemme, er dog dyrt vand i dyre flasker på en restaurant. Vandet er sikkert af ganske udmærket kvalitet. Kvalitetskravene til vand i flasker og vand fra hanen ligner hinanden meget, så her er der ikke de store problemer. Problemet er ressourceforbruget. Det kræver ikke de store ressourcer at pumpe vand op fra undergrunden, gennem et vandværk og ud i rør til forbrugerne. Det er til gengæld meget energiforbrugende at producere flasker, og derefter køre dem langt i lastbil. Mange af flaskerne er desuden engangsflasker, hvilket yderligere er problematisk for miljøet.
Derfor, hvis du vil være god ved dig selv, din krop og naturen, så sluk tørsten i postevand.