Skip to content

Markant reduktion af drivhusgasudledning

Hjørring Vandselskab præsenterer en betydelig reduktion af drivhusgasudledningen fra driftsaktiviteterne af drikkevands- og spildevandsforsyning.

I en omfattende klimagasopgørelse fra august 2024, har Hjørring Vandselskab reduceret drivhusgasudledningen med 86% siden 1990, hvilket svarer til en nedbringelse fra ca. 14.600 tons CO2e til blot 2.100 tons CO2e i 2023.

I takt med den globale ambition om at reducere drivhusgasudledninger og imødekomme målsætningen i den internationale Parisaftale fra 2015, samt klimapartnerskab med Hjørring Kommune, forpligter Hjørring Vandselskab sig til at bidrage til den nationale og lokale målsætning om en reduktion af drivhusgasser med 70% i 2030. Endvidere ligger der for forsyningsbranchen og dermed Hjørring Vandselskab, en national forventning om klima- og energineutralitet i 2030 og klimapositiv i 2050.

For at opnå klimaneutralitet er der behov for yderligere reduktioner af CO2e med ca. 2.100 tons pr. år. For at nå i mål med dette, arbejder Hjørring Vandselskab i samarbejde Hjørring Varmeforsyning om opsætning af en vindmølle ved Hjørring Renseanlæg. Desuden arbejder vandselskabet på reduktion af lattergasemissioner fra renseanlæg, pyrolyse af spildevandsslam samt skovrejsning på vandselskabets arealer.

Formand for bestyrelsen for Hjørring Vandselskab A/S, Daniel Vestergaard udtaler: Det er jo glædeligt, at vi er nået så langt i reduktion af klimapåvirkningen fra vores drift. Med de initiativer vi er igang med, er det realistisk vi kan være klimaneutral i 2030 med hensyn til vores drift. Når det så også er rigtig fornuftigt for vores økonomi og dermed de takster vi opkræver ved forbrugerne, så kan jeg som formand kun være tilfreds med at klimaindsats og økonomi kan gå hånd i hånd.  Hjørring Vand ser frem til fortsat at bidrage til en bæredygtig udvikling og mindske klimaaftrykket i vandsektoren.

Mere information, kontakt Formand for Hjørring Vandselskab, Daniel Vestergaard 41937756 eller Direktør Jakob Bisgaard på 30371800.