Skip to content

Legionella – legionærsygdom

På det seneste, har der været en del nyheder om stigning i antallet af danskere, der rammes af legionærsygdom, men hvad er legionærsygdom egentlig, og hvordan er den forbundet med vand?

Legionella – legionærsygdom

Legionærsygdom er en form for lungebetændelse forårsaget af bakterien Legionella pneumophilia, som findes naturligt i ferskvand og fugtige områder. Bakterien kan forårsage lungebetændelse, når den indåndes med forstøvet vand. Risikoen for at blive smittet er størst for ældre og personer med et svækket immunforsvar.

Legionærsygdom smitter ikke fra menneske til menneske og normalt ikke ved drikke vand med legionella bakterier. Det er mest ældre mennesker og mennesker med et svækket immunforsvar, der bliver ramt af legionærsygdom. En del af de danskere, der rammes af legionærsygdom, har været udsat for legionella bakterier på ferierejser sydpå. Det tyder dog på at der er flere, der bliver syge på grund af øget forekomst af bakterierne herhjemme.

Forebyggelse af legionærsygdom

Da bakterierne findes normalt i miljøet omkring os, er det svært at holde dem væk, men man kan med enkle midler forhindre dem i at vokse, og dermed undgå risikoen for legionærsygdom. Legionella bakterier kan vokse i vand, hvis vandet er mellem 20o C og 50o C.  Man kan forebygge legionærsygdom ved at holde temperaturen i det varme vand over 50o og temperaturen i det kolde vand under 20o .

Gode råd

Det er en god ide, at kaste et kritisk blik på installationerne i sit hjem en gang i mellem. Især, hvis man har et lille vandforbrug, hvor man risikerer at få lunkent vand til at stå stille.

Hvis man har været bortrejst er det en god ide, at skylle sine installationer igennem, når man kommer hjem. Det samme gælder ved sommerhuse, hvor der kun er forbrug af vand periodevist. Det gælder specielt hvor man kan blive udsat for forstøvet vand som ved brusere, køkkenarmaturer med bruse hoved, højtryksrensere osv.

Man kan med fordel skifte bruserslange og bruserhovedet en gang i mellem, og hvis man har mistanke om stillestående vand i sine installationer, så er det en god ide at få en VVS-installatør til at gennemgå installationerne.

Yderligere information kan findes på Statens Serum Instituts hjemmeside: https://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/L/Legionaersygdom.aspx