Undgå maling i kloakken

Undgå maling i kloakken

Hvordan kommer man forsvarligt af med malingrester og rengør malergrej? Da maling er skadeligt for vandmiljøet, er det vigtigt at tænke over, hvordan vi gør vores malergrej forsvarligt rent og skiller os af med malingrester på en miljørigtig måde.

Maling skal ikke i kloakken.

Vi bliver ind imellem spurgt, hvordan man forsvarligt kommer af med malingrester og rengør malergrej? Da maling er skadeligt for vandmiljøet, er det vigtigt at tænke over, hvordan vi gør vores malergrej forsvarligt rent og skiller os af med malingrester på en miljørigtig måde.

Malingens vigtigste opgave er at forhindre, at vores ting bliver nedbrudt. Det gælder for lakken, der skal beskytte mod rust på den trehjulede cykel, træbeskyttelsen, der skal hæmme råd og svamp, eller malingen på huset, der skal hindre alger i at få fodfæste.

På grund af disse egenskaber er maling usundt for miljøet og mikroorganismer. Oliebaseret maling er generelt mere skadeligt for miljøet end vandbaseret, og derfor må hverken rester af maling eller rensevæsken komme i kloakken. Spildevandet i kloakken løber ganske vist til renseanlægget, men netop fordi det er bakterier og mikroorganismer, der renser vandet på et moderne renseanlæg, vil skadevirkningen være dobbelt. Bakterierne vil tage skade af de giftige komponenter i malingen og de giftige stoffer vil i øvrigt løbe uændrede ud i naturen med det ellers rensede vand.

Vandbaseret maling er mindre skadeligt, men det er stadigvæk meget langt fra miljøvenligt. Rester af maling må derfor ikke hældes i kloakken. De skal afleveres på genbrugsstationen. Når pensler og malerruller skal gøres rene, er en løsning at købe billige pensler og ruller, opbevare dem i en lukket plasticpose til man er helt færdig med sit malerprojekt, og derefter smide dem ud. De kan sagtens ligge nogle dage i en lufttæt pose uden at tørre ind. Bedre for både pengepung og miljø er dog at tørre mest mulig maling af værktøjet med en gammel klud, og derefter gøre det rent i vand med en lille smule rengøringsmiddel. Man skal opsamle vandet, lade det stå et sted, hvor det kan fordampe, og endelig aflevere bøtten med de indtørrede malingrester på genbrugsstationen.

Tak fordi du tænker på vandmiljøet.

RUNDVISNINGER

Book din rundvisning

Rundvisning til