Kloakken lugter!

Kloakken lugter!

Ja det gør den. Og det skal den egentligt også.

Formålet med kloakering er at adskille os mennesker fra vores egne affaldsstoffer, og dermed adskille os mennesker fra ting, vi kan blive syge af. Selvom kloakkerne ligger under jorden, kan lugten til tider alligevel blive et problem.

Hjørring Vandselskab får nogle gange henvendelser om generende lugt fra kloakker. De fleste henvendelser kommer, når vi har renoveret kloakkerne i et område og etableret et nyt tostrengs kloaksystem. I det gamle kloaksystem, hvor regnvand og spildevand løb i de samme rør, var spildevandet tyndt, og der var hurtig udskiftning af vandet. Når spildevandet ikke bliver fortyndet af regnvand, så er udviklingen af lugt langt højere.

Det er ikke noget problem, hvis lugten bliver nede under jorden, men vores huse hænger jo sammen med kloaksystemet, så der er måske en mulighed, for, at lugt kan sprede sig. Det kan ske, når vandlåse i gulvafløb tørrer ud, eller når der ikke er de krævede udluftningsrør fra kloakfaldstammer. Udluftningerne skal blandt andet sikre, at luften kan komme ud, når vi skyller ud i toilettet, så det ikke gurgler og bobler i andre toiletter eller afløb.

I en del ældre huse er udluftningerne ikke gode nok, så her kan lugt nemmere komme ind. Enkelte gange har vi set, at der er monteret et ventilationsanlæg lige ved siden af udluftningen i et hus. Det er en meget uheldig placering, for så trækker man lugt direkte ind i huset.

Mange har også gulvafløb, der sjældent bliver brugt. De kan meget let tørre ud, og så er der fri adgang for dårlig luft. Det er især et problem, hvis der er gulvvarme. For eksempel er gæstetoiletter, der sjældent bliver brugt, en meget almindelig kilde til lugt.

Hvis man oplever kloaklugt, er det derfor en god ide at starte med at kontrollere alle husets gulvafløb og hælde vand i dem, der er tørret ud. Hvis man hælder en spiseskefuld madolie i gulvafløbet, når der er fyldt vand i, så kan det forsinke udtørringen lidt.

Det er meget sundere at forhindre dårlig lugt i at komme ind i huset, end det er at bekæmpe den med luftfriskere eller anden syntetisk kemi. Og så er det meget billigere.

RUNDVISNINGER

Book din rundvisning

Rundvisning til