Er blødgøring af vand en god ide?
Er blødgøring af vand en god ide?
For en almindelig husholdning her i Vendsyssel er det korte svar et klart nej. I de østlige dele af landet er svaret helt anderledes.

Grundvand indeholder kalk og magnesium. Mængden opgives som grader hårdhed, odH. En grad hårdhed er 10 mg opløst calciumoxid pr liter vand eller tilsvarende lidt mindre, hvis hårdheden kommer fra magnesium. I Danmark svinger grundvand fra blødt vand 4 – 8 odH i Midtjylland til særdeles hårdt vand over 30 odH på Amager. På Hjørring Vandselskabs vandværker svinger hårdheden fra 8,75 til 16. Se mere om hårdhedsgraden her: vandets hårdhedsgrad
Når vand fordamper, bliver indholdet af kalk og magnesium tilbage på overfladen, og når vand varmes op, så kan det udfældes som krystaller. Når hårdheden er over 20 begynder det at blive generende, og de steder i Københavnsområdet, hvor hårdheden er fra 24 odH og op er det problematisk. Det bliver svært at holde badeværelser rene, toiletter kalker til og varmelegemer i vaskemaskiner mm. bliver ofte ødelagt. Det koster også ekstra i vaskepulver og rengøringsmidler.
Derfor har Hofor, der driver vandforsyningen i hovedstadsområdet, besluttet at blødgøre vandet centralt på vandværkerne. Foreløbigt er et stort blødgørings anlæg på et af vandværkerne i drift, og flere kommer til i fremtiden. Det er dyrt og teknisk krævende, men overordnet er det en god ide. Det er det bare ikke her hos os.
Når man blødgør vand, så sigter man efter at ramme en hårdhed omkring de 10 odH, Hvilket minder meget om vandkvaliteten her hos os. Hvis man gør vandet helt blødt har det række bivirkninger. Det kan blandt andet give dårligere tandemalje, især hos børn. Meget blødt vand kan i nogle tilfælde virke tærende på vandrør, så risikoen for utætheder stiger, og så er det mineralerne i vandet, der giver smagen. Helt blødt vand smager fladt og kedeligt (og kaffen bliver elendig).
Der kører mange reklamer for blødgøringsanlæg til private hjem for tiden. De lover smukkere hjem og mere tid. Det kan vi ikke forholde os til, men det er i hvert fald et hjem, der har brugt penge, der kunne bruges til noget sjovere.
For Hjørring Vandselskab, der også driver renseanlæg, så er der også en anden udfordring. Hvis vandet vi skal rense på renseanlæggene indeholder for lidt kalk, så skal vi tilsætte det for at rense vandet ordentligt. Det ville være mærkeligt at bruge vores kunders penge på at fjerne kalk på vandværkerne og tilsætte det på renseanlæggene.