Bliv ikke syg af legionella
Bliv ikke syg af legionella
Der har på det seneste været en del nyheder om stigning i antallet af danskere, der rammes af legionella, også kaldet legionærsygdom. Men hvad er det, og hvad er forbindelsen til vand?

Legionella er en lungebetændelse forårsaget af bakterien Legionella pneumophilia. Bakterien er meget almindelig i ferskvand og fugtige områder. Den findes således omkring os i vid udstrækning.
Legionellabakterien kan forårsage lungebetændelse, når den indåndes med forstøvet vand. Legionærsygdom smitter ikke fra menneske til menneske og normalt ikke ved drikkevand med legionellabakterier. Det er mest ældre mennesker og mennesker med et svækket immunforsvar, der bliver ramt af legionærsygdom. En del af de danskere, der rammes af legionærsygdom, har været udsat for legionellabakterier på ferierejser sydpå, men der er tilsyneladende også flere, der bliver syge på grund af øget forekomst af bakterierne herhjemme.
Da bakterierne findes normalt i miljøet omkring os, er det svært at holde dem væk, men man kan med enkle midler forhindre dem i at vokse, og dermed undgå risikoen for legionærsygdom. Legionellabakterier kan vokse i vand, hvis vandet er mellem 20o C og 50o C. Derfor skal man holde temperaturen i det varme vand over 50o C og temperaturen i det kolde vand under 20o C. Det er en god ide at kaste et kritisk blik på installationerne i sit hjem en gang i mellem. Især, hvis man har et lille vandforbrug, hvor man risikerer at få lunkent vand til at stå stille. Hvis man har været bortrejst er det en god ide at skylle sine installationer igennem, når man kommer hjem. Det samme gælder ved sommerhuse, hvor der kun periodevist forbruges vand. Det gælder specielt hvor man kan blive udsat for forstøvet vand som ved brusere, køkkenarmaturer med bruse hoved, højtryksrensere osv.
Man kan med fordel skifte bruserslange og bruserhovedet en gang i mellem, og hvis man har mistanke om stillestående vand i sine installationer, så er det en god ide at få en VVS-installatør til at gennemgå installationerne.
Yderligere information kan findes på Statens Serum Instituts hjemmeside:
https://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/L/Legionaersygdom.aspx