Spareråd

Gode råd til at spare på vandet fra Hjørring Vandselskab


Vand fra vandhanen er oftere billigere end flaskevand, så det kan som regel betale sig at tappe vandet direkte fra hanen.
Dog kan det hurtigt blive dyrt, hvis du ikke tænker over dit forbrug. Heldigvis findes der en række gode spareråd, der gør det hele lidt billigere.

 • Luk for vandhanen mens du børster tænder. 
  Børster du tænder 2 gange om dagen i 3 minutter svarer det til et vandforbrug på 21 m3 pr. år. 
   
 • Tag kortere brusebade eller installer et brudehoved med vandsparefunktion. 
  Tager du dagligt et brusebad på 10 minutter svarer det til et vandforbrug på 73 m3 pr. år. Med vandsparerfunktion er forbruget cirka det halve. 

Læs også: Hvad er et normalt vandforbrug?

 • Udskift dit gamle toilet med et moderne 2-skyls toilet. 
  Har du et gammelt toilet med 12 liter skyl, vil det ved syv daglige toiletbesøg svare til et vandforbrug på 31 m3 pr. år. Med et moderne toilet kan forbruges bringes ned til ca. en tredjedel. 
   
 • Tjek, at toilettet ikke løber. 
  Løber dit toilet selv ganske lidt, kan dit vandforbrug hurtigt løbe i vejret. 
  Løber toilettet, så det er svært at se, svarer det til et årligt vandforbrug på 100 m3. Er der uro på overfladen svarer det til et forbrug på mellem 200 og 400 m3, mens det i de grovere tilfælde kan betyde et vandforbrug på op til 3.000 m3.

Læs også: Sådan tjekker du, om du har en utæthed i din vandinstallation

 • Tjek, at vandhanen ikke drypper.
  Drypper din vandhane lidt vil det svare til et vandforbrug på mellem 7 og 30 m3 pr. år. Løber der konstant en lille stråle, kan det resultere i et vandforbrug på op mod 100 m3 pr. år. 
   
 • Spar på havevandingen.
  Vander du have med vandslange svarer det til et vandforbrug på ca. 1,2 m3 pr. time. Overvej i stedet at opsamle regnvand, som med fordel kan benyttes til havevanding.