Pesticider i grundvandet

I den senere tids mediedækning om pesticider i grundvandet har der været flere fejl og misforståelser. Dem vil vi gerne rydde af vejen, og derfor har vores produktionschef skrevet en yderligere forklaring. Læs den herunder:

Danmarks Radio har valgt at vinkle oplysninger på en måde, som Hjørring Vandselskab ikke kan genkende.

Det, Hjørring Vandselskab har forsøgt at forklare DR og andre medier, er, at med de seneste nye stoffer, der er dukket op, så er 20 af Hjørring Vandselskabs ca. 50 boringer ikke fremtidssikrede enten på grund af begyndende forurening, eller fordi vi ikke kan beskytte dem tilstrækkeligt. Hjørring Vandselskab har i år stoppet produktionen på fem boringer og droslet ned på andre, fordi det giver en større grad af sikkerhed for kvaliteten. Der er ikke noget akut problem nu, men det er meget vigtigt, at der investeres i at sikre grundvandsdannelsen og dermed drikkevandsproduktionen for de fremtidige generationer. Ellers kan vi risikere større udfordringer i fremtiden.

Hjørring Vandselskab forsyner ca. 2/3-del af forbrugerne i Hjørring Kommune med drikkevand, resten forsynes af ca. 25 private vandværker. Vi har ikke kendskab til vandkvaliteten hos de private vandværker, men analysedata for vandkvaliteten hos Hjørring Vandselskab er altid tilgængelige via vores hjemmeside (se vandanalyser). Det er vigtigt at forstå, at der er meget stor forskel på kvaliteten af vand fra boringer og det vand, der forlader vandværket. Det er ved afgang vandværk og i ledningsnettet, at kravene til vandkvaliteten skal overholdes og ikke på den enkelte boring. Kvalitetskravene til drikkevand er meget strengere end til andre drikkevarer, så husk at vand er langt det sundeste at slukke tørsten i.

Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte Hjørring Vandselskab på post@hjvand.dk eller 3841 2828.