Det er sikkert at drikke vand fra hanen i Hjørring Kommune!

Det er sikkert at drikke vand fra hanen i Hjørring Kommune!

Da Hjørring Vandselskab fredag den 21. februar om morgenen blev klar over, at et hidtil ukendt stof var fundet i en undersøgelsesboring - placeret i nærheden af en Hjørring Vandselskabs drikkevandsboringer nord for Tornby - lukkede vi straks drikkevandsboringerne. Vi valgte at stoppe produktionen af vand på de fem boringer, der ligger inden for to kilometers afstand af undersøgelsesboringen, fordi vi skal være helt sikre på den råvare, vi producerer vores drikkevand af, er i orden.

De fem nu lukkede boringer producerer kun en meget lille del af den samlede produktion af vand. Vandet, der bruges i Hirtshals og Tornby-området, er en blanding af vand fra både Hirtshals Vest, Hirtshals Øst og vandværkerne i Hjørring. Der er ingen grund til at tro, at kvaliteten af det producerede vand ikke har været i orden. Vi har kun valgt at stoppe produktionen midlertidigt på de fem boringer, indtil vores analyselaboratorium har de rette analysemetoder.

Da det er en rest efter et sprøjtemiddel, der ikke er og aldrig har været godkendt i Danmark, der er fundet i undersøgelsesboringen, er det også en ny analyse, der skal udføres. Den skal laboratoriet lige have fundet, inden vi får det fulde billede af, hvad vores boringer indeholder.

Miljøstyrelsen har lige offentliggjort en rapport med resultatet af undersøgelser af 263 vandboringer fordelt i hele Danmark. Det er ikke vandboringer til produktion af drikkevand, men boringer, der kun er etableret af staten for at undersøge grundvandet. Der er analyseret for 415 forskellige pesticider i alle boringerne.

For mere om situationen i Hjørring, kan du se med her: TV2Nord: https://www.tv2nord.dk/hjoerring/ulovligt-stof-i-grundvandet-hjoerring-vandselskab-lukker-boringer